Neovisni javni šahovski portal
Šahportal
Brojač posjeta
13912
Stop govoru mržnje

Blog - srpanj 2008
nedjelja, srpanj 27, 2008

Janković i Jovanić uspješni na Španjolskoj turneji 
(13.-30.07.2008.)
Alojzije Janković je osvojio 1. Open, Sabadell (ESP) ispred favoriziranog armenijskog velemajstora Karena Movszisziana. Ognjen Jovanić je sa istim brojem bodova kao i pobjednik 7/9 završio na vrlo dobrom 3. mjestu. 
Chess-results
 
Velemajstori Janković i Jovanić nastavljaju uspješnu turneju po Španjolskoj. Trenutno igraju na 34. Open, Willa de Sitges (ESP) Nakon 5. kola u vodstvu je Ognjen Jovanić sa 4,5/5. Janković je trenutno 23. sa 3,5/5 
Chess-results
 
 
Pardubice, samo Ante Brkić iznad očekivanja 
(18.-27.07.2008.)
Završio je festival u Češkim Pardubicima Open Pardubice (CZE) Ante Brkić je na A openu osvojio dobro 9. mjesto 7/9, pola boda iza pobjednika ukrajinskog velemajstora Eldara Gasanova.  Davorin Kuljašević, Ivan Kalajžić, wim Kristina Šolić plasirali su se ispod svog očekivanog rezultata.
Chess-results
Na B turniru Ana Berke je osvojila 4,5/9 a Dalija Kanceljak 3,5/9   
Chess-results
 
 
Cebalo, Božinović i Draganić na jakom openu u Švicarskoj 
(21.-29.07.2008.)
Ivan Ivanišević (SRB 2664) je prvi nositelj na 41. Open, Biel (SUI) 
Nakon 6. kola gm Mišo Cebalo je 16. sa osvojenih 4,5/6 bodova. Fm Bogdan Božinović 2,2/6  i Stjepan Draganić 2/6 su znatno zaostali na tablici.
 
 
Na Bjelolasici Ivan šarić 9/9 
(20.-26.07.2008.)
 
Pobjednici u konkurencija U17 muški: 1.Saša Martinović 7,5/9;   2.Zvonimir Iveković 7,5/9;   3.Nikola Greb 6/9 … 
Više >>>
 
Pobjednici u konkurenciji U19 muški: 1.im Ivan Šarić 9/9;  2.Zvonimir Iveković 6/9;   3.Tomislav Novosel 6/9 … 
Više >>>
 
Pobjednice u konkurenciji U17 ženske: 1. Zrinka Deur 7,5/9;  2.Tihana Lisac 7/9;  3.Ana Iveković 6,5/9 … 
Više >>>
 
Pobjednice u konkurenciji U19 ženske: 1.Ivana Iveković 3,5/4;  Bojana Popović 1,5/4;  3.Tamara Jeger 1/4 …   
Više >>>
 
sahportal @ 10:22 |Komentiraj | Komentari: 1 | Prikaži komentare
subota, srpanj 26, 2008
Sad ga vidiš, sad ga ne vidiš - figure koje nestaju Razvoj figura je inspiriran romanom
Alica s onu stranu ogledala. U spomenutom romanu Alice propadne kroz ogledalo i nađe se na drugoj strani, te tamo postane figura u igri šaha. Inspiriran time, figurice u setu imaju neprozirni finiš koji se ponaša kao ogledalo.

Tek kad figuru spustite na ploču, ona postane vidljiva i otkrije o kojoj se figuri radi. Ako je ponovno maknete s ploče, opet će postati nevidljiva.


U knjizi bijeli skakač priča kako mu je lakše razmišljati naglavačke. U skladu s time, bijeli skakači rade samo ako ih na ploču postavite naopako. Radi se o vrlo zgodnom detalju koji će promaći svima koji nisu pročitali knjigu. 

 


Slažemo se, šah lijepo izgleda, no kako zapravo radi?


Set je izrađen od materijala poznatog pod imenom Light Points. To je staklo koje u sebi ima LED diode. Figure su obložene mironom, koji postaje vidljiv kad kroz njega prođe svjetlo.

Kad spustite figuru na ploču, ona zatvara strujni krug i pali se LED-žaruljica ispod nje. To svjetlo obasjava figuru i ona postaje vidljiva. Magično, zar ne?
sahportal @ 22:22 |Komentiraj | Komentari: 0
Zdenko Padjen na Hvaru i Mljetu
Ja sam na Hvaru, i idem do Mljeta do Kostelića.
Nikad ne igram turnire, gdje je šah jedini smisao. Igrat ću Trst, gdje svaki dan putujem 62 km iz moje Opatije.
Ujutro kupanje, popodne šah!
Zdenko

na toplome morskom zalu
Na toplome morskom žalu
gdje čavrlja vjetrić mio ...


P.S. Eduard Piacun je skinuo moj portal Kraljica na snijegu s kraljem u marcipanu na serveru Tijani, tako sam i ja nestao!
sahportal @ 21:34 |Komentiraj | Komentari: 0
četvrtak, srpanj 24, 2008
Pariz 1924
Ideja je rođena. Prva neslužbena olimpijada 
Godina je 1924. Pariz je domaćin Ljetnih olimpijskih igara. Djelatnici Francuskog šahovskog saveza dolaze na ideju da se paralelno sa Ljetnim olimpijskim igrama održi i Šahovska olimpijada. Zamišljeno – ostvareno. Pobjednici prve neslužbene olimpijade održane u Parizu su šahisti Čehoslovačke. Igrao se pojedinačni turnir a rezultati pojedinačnog turnira su se vrednovali i kao momčadski rezultat.
Za vrijeme održavanja Šahovske olimpijada održana je osnivačka skupština Svjetske šahovske federacije, skraćeno FIDE.
 
London 1927
Prva službena šahovska olimpijada
Šesnaest ekipa sa ukupno70 šahista je na okupu. Pobjednik prve službene olimpijade ja momčad Mađarske koju predvodi na prvoj tabli sjajni Geza Maroczy. Maroczy pravi 9/11 i najzaslužniji je za Mađarsku zlatnu medalju.
Mađari su prvi, Danska je druga, Velika Britanija treća, dalje slijede 4.Nizozemska, 5.Čehoslovačka,6.Njemačka, 7.Austrija, 8.Švicarska. Jugoslavija je u sastavu Borislav Kostić, Vladimir Vuković, Lajoš Asztaloč i Sidi Kalabar osvojila 9. mjesto
 Na kongresu FIDE odlučeno je da se sljedeća olimpijada održi već iduće godine u Den Haagu u Nizozemskoj.
 
Den Haag 1928
Mađarska po drugi put pobjednik
Prethodne godine na kongresu u Londonu FIDE je donijela odluku da na olimpijadi u Den Haagu smiju nastupiti samo šahisti amateri. U sastavu Géza Nagy, Andreas Steiner, Arpad Vajda i Kornel Havasi, mađarski šahisti amateri donijeli su Mađarskoj i drugu zlatnu medalju ostvarivši 44 boda. USA je srebrena sa 39,5 bodova a Poljska brončana sa 37 bodova. Nastupilo je ukupno 17 zemalja. Jugoslavija nije nastupila na olimpijadi.
Šahisti profesinalci istovremeno su odigrali pojedinačni turnir na kojem je slavio mladi domaći šahista Max Euwe.
FIDE je u Den Haagu promijenila odluku i na sljedećoj olimpijadi u Hamburgu mogu ponovo za reprezentaciju nastupiti šahisti profesionalci 
 
Hamburg 1930
Poljaci zlatni

poljska1930

 Na slici pobjednička momčad Poljske, s lijeva:Frydman, Tartakower, Rotmil, Rubinstein, Makarczyk, Przepiorka i, Wrobel

 
Na olimpijadu u Hamburg, Njemačku metropolu koja je tada brojila 1,5 milijuna stanovnika, doputovali su svi najbolji svjetski šahisti ondašnjeg vremena. Od najvećih igrača nedostaju samo: Euwe, Capablanca i Nimzowitsch. A od jačih reprezentacija nema samo Jugoslavije.
Mađari ponovo u sastavu imaju legendarnog Gezu Marocija. Tu su još Šandor Takač, Arpad Vajda i Kornel Havaši. Ali Poljaci trećeplasirani sa prošle olimpijade su došli u sastavu snova: Rubinstein, Tartakower, Przepiorka, Frydman … U izravnom susretu za prvo mjesto Poljaci nanose strašan poraz Mađarima 3,5:0,5 i pehar pobjednika seli se iz Mađarske u Poljsku. Mađari su drugi a Njemačka treća. Dalje slijede Austrija, Čehoslovačka, USA, Nizozemska, Velika Britanija … ukupno 18 momčadi.

Prag 1931
Amerikanci po prvi puta pobjeđuju na olimpijadi
Čehoslovački šahovski savez slavi 25 godišnjicu osnutka i FIDE dodjeljuje 4.šahovsku olimpijadu njima. 22 nacije su na okupu. Poljaci su doputovali u najjačem sastavu. Brane zlatnu, ali sada više ništa nije kao prije. Austrijanci imaju jak sastav: Grünfeld, Spielmann, Kmoch, Bekker, Njemačku je pojačao Jefim Bogoljubow, Amerikanci igraju u sastavu Marshal, Kshadan, Dake i Horwitz i zlatna medalja odlazi preko «Velike bare». Poljaci su na jedvite jade drugi. Sa pola boda zaostatka iza njih su Čehoslovaci a Jugoslavija u sastavu Vidmar stariji, Azstaloš, Kostić i Pirc je izvrsna četvrta i samo jedan bod manje nego Poljska. Litva je šesta a favorizirana Austrija osma od ukupno 22 zemlje.


Folkenstone 1933
Njemačkoj zabranjen nastup, USA po drugi put pobjeđuje

usa1933

 Na slici pobjednička momčad USA s lijeva:Dake, Kashdan i njegova žena, Simonson, Marshall i Fine

Mali engleski priobalni grad Folkstone koji je danas povezan tunelom kroz morski prolaz La Manshe, sa Francuskom, izabran je za domaćina 5. šahovske olimpijade.
U Njemačkoj na vlast dolaze Nacional-socijalisti i donose Arijske zakone koji se kose sa pogledima slobodno umnog svijeta i FIDE uskraćuje nastup Nijemcima. U Englesku je stiglo samo 15 reprezentacija što je najmanji broj do sada. Nema ni Jugoslavena. Pravi kandidati za zlato su samo Amerikanci i Čehoslovaci. Američki šahisti u sastavu, Marshall, Fine, Dake, Kashdan i Simonson gube samo jedan meč minimalno protiv Šveđana i sa 39 bodova, bod i pol više od Čehoslovačke prolaze prvi kroz cilj. Švedska je treća, Poljska je četvrta, Mađarska peta, Austrija šesta itd. 
 
Varšava 1935
Hattrick Amerikanaca

yugoslavia1935
Na slici reprezentacija Jugoslavje, s lijeva: Kostić, Pirc, Vidmar, Koenig, Trifunović
 
20 reprezentacija igra maratonski turnir po Bergervom sistemu svaki sa svakim. U prvom dijelu Šveđani uvjerljivo vode. Imaju 4 boda prednosti ispred Amerikanaca i 5 bodova ispred Poljaka. Bliži se kraj turnira. USA i Poljska smanjuju razmak. Sada na scenu stupaju Jugoslaveni. Pobjeđuju i Poljsku i Švedsku i otvaraju put Amerikancima prema zlatnoj medalji. Prva je USA što je ujedno i treća uzastopna zlatna medalja za Amerikance, druga Švedska , treća Poljska, četvrta Mađarska, peta Čehoslovačka, šesta Jugoslavija …
 
Muenchen 1936
Naci olimpijada u Minhenu, nije priznata od FIDE
Nacisti u Njemačkoj organiziraju Ljetne olimpijske igre. Njemački šahovski savez ne ostaje skršenih ruku. I oni organiziraju Šahovsku olimpijadu usprkos zabrani Međunarodne šahovske organizacije FIDE. Njemački šahovski savez angažira najbolje trenere (Bogoljubow, Schlage …). Treninzi su započeli godinu dana pred nastup.Uvedeno je pravilo da svaka momčad broji 8 umjesto 4 člana. Sve je podređeno paroli Deutschland ueber alles, nadmoći arijevske rase. Ali uzalud. Mađari predvođeni Gezom Marocijem su prvi. Poljaci su drugi a Nijemci tek treći. Jugoslavija je četvrta a Čehoslovačka peta ...
 
 
Stokholm 1937
Četvrti trijumf Amerikanaca 
Samuel Reshevsky, Reuben Fine, Isaac Kashdan i Frank Marshall su četiri asa koja su uvjerljivije no ikad prije trijumfirala na olimpijadi. Šest bodova prednosti ispred drugoplasirane Mađarske jasno pokazuje tko je bio gospodar turnira. Poljska je bila treća, Argentina četvrta, Čehoslovačka peta. Jugoslavija u sastavu Pirc, Trifunović, Savo Vuković i Kostić bila je deveta od ukupno 19 reprezentacija.
 
Buenos Aires 1939
2. svjetski rat je pokucao na vrata
Po prvi puta olimpijada se odigrava izvan Europe, u Južnoj Americi u Argntini. Njemačke vojne jedinice grupiraju se na granici prema Poljskoj. Početak rata je na vidiku.
27 zemalja uzelo je učešća na turniru. Organiziraju se kvalifikacijske grupe sa po četiri ekipe. Prve dvije momčadi idu u finale. Rasplamsavaju se borbe na turniru ali i ratne operacije u Europi. Engleska momčad zbog ratnog stanja na Starom kontinentu napušta turnir, ostalih 15 finalista nastavljaju sa takmičenjem. Mnoge reprezentacije ne žele igrati sa Njemačkom. Suci te utakmice registriraju rezultatom 2:2. Nijemci su pobjednici sa 36 bodova. Druga Poljska ima 35,5 bodova a treća je Estonija sa 33,5 bodova. Švedi su četvrti a Argentinci peti …
Kompletna Njemačka momčad ne želi se vratiti u Njemačku, kao boje se da će ih na povratku kućama zarobiti Englezi, ostaju u Argentini sve do svršetka 2. svjetskog rata. Poljski šahista Najdorf ne želi natrag u Poljsku, mijenja ime u Miguel i uzima Argentinsko državljanstvo. Njega slijede još neki vrhunski igrači i Argentina postaje svjetska šahovska sila koja će u poslije ratnim godinama igrati važnu ulogu u svjetskom šahu.
/Nastaviti će se/
                                                          IR
sahportal @ 23:14 |Komentiraj | Komentari: 0
Pisanjem komentara automatski se obavezujete da nećete pisati: nedoličan, vulgaran, nepristojan ili nezakonit sadržaj, vrijeđati na osnovu osobne, vjerske, nacionalne ili rasne pripadnosti, lažno se predstavljati u svrhu prijevare ili obmane drugog korisnika, kršiti bilo koji važeći zakon piše na našem Šahportalu na desnoj strani monitora. Šahportal će pratiti slučaj Kirin kako bi mogao adekvatno reagirati u slučaju da se ovakvi neprimjereni sadržaji pojave na Šahportalu.

Ivica Kirin nedavno je pokrenuo web-stranicu na kojoj je u utorak u 15.57 sati osvanula 'Obavijest' u kojoj ga se 'moli' da ukloni blog do 26. srpnja 2008. Kiro se ne zabrinjava.

Blog  Ivice Kirina >>>.

Iznad prijetnje napisana je i poruka u kojoj mu se poručuje da ''gori u paklu kao i njegova kći''.

Kirin je trenutno na godišnjem odmoru s obitelji, a najavio je kako će prijetnju prijaviti policiji te da će zatražiti ime osobe koja mu prijeti.

''Očito je da mi netko time želi upropastiti odmor'', kazao je gradonačelnik Virovitice za Večernji list >>>. 

Zamjenik glasnogovornika virovitičko-podravske policije Dražen Huzjak potvrdio je Hini da će policija po službenoj dužnosti istražiti slučaj jer je riječ o prijetnjama dužnosniku, u ovom slučaju gradonačelniku. Dodao je da Kirin nije prijavio prijetnje.

''Gospodine Kirin, molimo vas da uklonite ovaj blog do 26. 7. 2008. ili ćemo vam likvidirati obitelj'', napisano je u poruci na blogu na web stranici bivšeg ministra policije

 

sahportal @ 19:58 |Komentiraj | Komentari: 0
Ivan Šarić sve za pet 6/6

Bjelolasica, 19-26. srpnja 2008.

Hrvatski šahovski savez u suradnji s HOC «Bjelolasica» organizira juniorsko prvenstvo Hrvatske u konkurenciji do 17 i 19 godina. Ukupno nastupa 64 igrača .Tempo igre je 90 minuta uz dodatak 30 sekundi po svakom odigranom potezu.

Juniori do 19 godina
Poslije šestog kola vodi aktualni europski prvak do 18 godina Ivan Šarić pobjegao je konkurentima puna 2 boda.

Poredak nakon 6. kola:
1.Šarić 6 bodova,  
2-3. Plenča i Novosel 4 boda ...
 
Juniori do 17 godina
Najveće borba za prvo mjesto vodi se na turniru juniora do 17 godina.
Iznenađenje turnira dogodilo se u 4 kolu kada je Iveković Zvonimir pobijedio prvog favorita Martinovića. Odličnu igru pokazali su Greb Nikola i Srbiš Jurica.

Poredak nakon 6 kola

1. Iveković Zvonimir 5 bodova,
2. Martinović Saša 5 bodova ...
 
martinovici vekovic
Derbi 4 kola. Martinović Saša-Iveković Zvonimir
 

Juniorke do 19 godina
U konkurenciji juniorki nastupa samo 3 djevojke

Poredak nakon 4. kola
1.Iveković Ivana 2,5 boda
2.Popović Bojana 1 bod
3.Jeger Tamara 0,5 bodova

Juniorke do 17 god.
Poslije 6 kola Deur Zrinka pobjegla je konkurenciji za 1,5 boda. Velika borba vodit će se za 2 mjesto između Iveković Tihane i Ane te Lisac Tihane.

Poredak nakon 6. kola
1.Deur Zrinka 5,5 bodova
2-4.Iveković Tihana ,Iveković Ana, Lisac Tihana 4 boda ...


(52) Martinovic,S (2395) - Ivekovic,Z (2177) [E90]

dijagram martinovic ivekovicCRO-ch,  B17,  Bjelolasica CRO (4.1),  22.07.2008
 1.d4 Sf6 2.c4 c5 3.d5 d6 4.Sc3 g6 5.e4 Lg7 6.Sf3 0–0 7.h3 e6 8.Ld3 Sa6 9.0–0 e5 10.a3 h6 11.Tb1 Se8 12.Sh2 f5 13.f4 exf4 14.Lxf4 g5 15.Ld2 f4 16.Sf3 h5 17.e5 dxe5 18.Te1 g4 19.Sxe5 
DIJAGRAM 19...f3! 20.gxf3 Dh4 21.De2 Dg3+ 22.Kh1 Lxe5 23.Dxe5 Dxf3+ 24.Kg1 Df2+ 25.Kh1 g3 26.Dg5+ Sg7 27.Te2 Df3+ 28.Kg1 Lxh3 0–1.
sahportal @ 01:36 |Komentiraj | Komentari: 0
ponedjeljak, srpanj 7, 2008
ŠAH
Osijek, 27. i 28. lipnja, 2008.

osjecke ljetne noci 
Velemajstor Ivan Leventić na potezu

GALERIJA>>>

Zadnji petak i subota u lipnju, srpnju i kolovozu grad Osijek i Turistička zajednica niz godina organiziraju kulturne i zabavne manifestacije pod nazivom Osječke ljetne noći. Ove godine su šahisti ŠK „Mladosti“ iz Osijeka napravili program za šah u centru grada na otvorenom u sklopu navedene manifestacije. Projekt je izradio gospodin Zorman Antun dugogodišnji šahovski radnik i član ŠK „Mladost“ Osijek. Vrlo ljubazni, poslovni i odgovorni ljudi iz Turističke zajednice dobro su ocjenili i podržali program šaha i tako je krenulo.
 
Petak, 27.lipanj 2008. godine na programu je bila simultanka sa osječkim velemajstorom Ivanom Leventićem (int rtg 2512), članom šahovskog kluba „Osijek“ . Gospodin Leventić ima 38 godina, bio je omladinski prvak države i višegodišnji je prvak Osijeka i naše regije, prihvatio je naš poziv i izrazio mišljenje da je ovo jako lijepa promidžba šaha u našem gradu.
 
Na trgu ispred katedrale već u 20 sati bilo je postavljeno 5 velikih stolova i 15 šahovskih garnitura. Okupilo se i četrdesetak šahista i puno građana. U 21 sat kratkim pozdravom okupljenima, predstavljanjem velemajstora i objasnivši pravila simultanog igranja šaha, krenula je simultanka.
 
Velemajstoru su se suprostavila 22 igrača:
Mato Razumović, Radoslav Babić remi, Slavko Vurdelja, Kristijan Đaić, Borko Bastalić, Enriko Riba, Krešimir Abramović, Darko Abramović remi, Tomislav Vihovanec, Josip Heinzelman, Nikola Pocrnić, Branislav Vujadinović, Zvonko Horvat, Bojan Mandić, Alojzije Leventić, David Vidaković, Damid Šokić, Damir Elezović, Matija Vidaković, Toni Dujmović, Tin Dujmović i Eduard Maršhauzer.
 
Rezultat simultanke 21 : 1 za velemajstora Ivana Leventića.
Nakon dvo i pol satne igre protiv velemajstora, samo dva remija (neriješeno) izborili su Darko Abramović i Radoslav Babić. Dobru igru protiv velemajstora nagradila je slastičarnica „Korzo“ sa velikim sladoledom.
 
U dva navrata je kiša prekidala simultanku i malo pokvarila dojam i prisustvo publike, ali bilo je fascinantno gledat oko 22,30 sati igrače i velemajstora (nakon kišne pauze) kako stoje i igraju šah sa mokrim figurama po ploči na kojoj su kapljice vode.
 
 
Subota, 28. lipanj 2008. godine od 20,00 sati na programu je bilo slobodno igranje zainteresiranih šahista, građana, turista i prolaznika. Bili smo ugodno iznenađeni odazivom prolaznika koji su bili za šah. Igralo se šah, najviše omladina, djeca od 6 godina, te ljudi i žene od 75 godina. Zanimljiva je bila jedna grupa turista iz Kine koji su veselo pljeskali pobjedama svojih igračica i igrača. U prolazu je i gradonačelnik Matković ponudio direktoru Unikoma Novoseliću da odigraju jednu partiju. Stotinjak zainteresiranih je igralo šah do 00,30 kada smo morali par zadnjih zanesenih strašću igranja zamolit da slože figure, jer je kraj. Friedrich Zdenko (ŠK „Mladost“ Ernestinovo) javio nam se telefonom sa puta u povratku sa međunarodnog šahovskog festivala u Puli, pozdravio manifestaciju i sve prisutne.
 
Glavni organizator i sponzor Turistička zajednica grada Osijeka je podržavši ovaj projekt ne samo napravila jednu lijepu manifestaciju nego i puno pomogla u promidžbi šaha u našem gradu.
 
Osječki šahovski savez na sastanku upravnog odbora jednoglasno je dao podršku projektu u nabavi stolova.
 
Slastičarnica „Korzo“ je ljubazno i sa puno razumijevanja ponudila nagradit najbolje šahiste sa sladoledom. Moramo istaknuti da je ova slastičarnica u više navrata pomogla šahistima u raznim manifestacijama.
 
Tehničku realizaciju manifestacije dobro su odradili šahisti ŠK „Mladosti“ iz Osijeka, ali moramo istaknuti da su nam pomogli i šahisti iz drugih klubova.
sahportal @ 23:38 |Komentiraj | Komentari: 0
Svi postevi

sahportal @ 13:51 |Komentiraj | Komentari: 0
Šahovske federacije FIDE – Word Chess Federation ECU – European Chess Šahovski savez Hrvatske Šahovski savez Slovenije Šahovska unija BiH Šahovski savez Crne Gore Šahovski savez Mađarske Šahovski savez Makedonije Šahovski savez Rumunije Šahovski savez Engleske Šahovski savez Italije Šahovski savez Njemačke Šahovski savez Srbije
Pročitaj kompletan post
sahportal @ 13:51 |Komentiraj | Komentari: 0
U dolasku
Beograd 26.07.-04.08.2008. Open Beograd
Velika Gorica 23.-30.08.2008. Velika Gorica  Prva nagrada 10.000,00 kn
Subotica 1.-13.09.2008. Momčadsko prvenstvo Srbije
Herceg Novi 14.-25.09.2008. Evropsko prvenstvo za mlade
Šibenik Hrvatska liga 1. A i B muški, 1. žene
Gaziantep 02.-16.08.2008. Svjetsko juniorsko prv. U20
Dresden 12.-25.11.2008. Olimpijada m/ž


U toku

Bjelolasica 20.-25.07.2008. Juniorsko prv. HR
Pardubice  18.-27.07.2008. Open /Brkić, Kuljašević, Kalajžić, Šolić, Berke/


Završeno
Cetinje Seniorsko prvenstvo Crne Gore 2008. g. Pobjednik Milan Draško.
Pula  Open Pula, 1.nagrada 1.300,00 eura za Antu Brkića
Olbia  Mitropa kup 1. Hrvatska,  2.Madžarska , 3.Češka,  4.Slovenija
Šibenik Finale kupa RH 2008. 1.Rijeka, 2.Zagreb, 3.Mravince, 4.Osijek
Plovdiv Evropski prvaci 2008. Sergei Tiviakov (m) i Kateryna Lahno (ž)
MatruškaBanja Prv.Srbije 1.Ivanišević, 2.Vučković, 3.Bogosavljević...
Đakovo:  Žensko prv. HR  1.Frančišković, 2.Jelica, 3.Berke, 4.Kruljac ...
Split:  M. prv. HR 1.Stević, 2.Zelčić, 3.Hulak, 4.Kurajica, 5.Janković
Šibenik: Prv. Evrope mladi  U18: Evropski prvak Ivan Šarić
Mexico City  Anand novi prvak svijeta  1. Anand, 2.Kramnik, 3.Gelfand
Šibenik: Ekipno prv.RH ŠK Zagreb (m) i ŠK Draga-Erste club (ž) pobjednici


sahportal @ 13:51 |Komentiraj | Komentari: 0
ŠAHPORTAL UREDNIŠTVO: sahportal@net.hr
Ivan Ročić   email:
Tomislav Mihalinčić email: 
Zdenko Padjen   email: 
 
 
Riječ urednika
Blogosvera
Zadnjih godinu dvije svjedoci smo pojave mnogih blogova na temu šahovske igre. Blogovi su se brzo pojavljivali i još brže prestali sa radom. To se odnosi na blogove kojima smo već i imena zaboravili: Bob Rock, More i gore, Dudek... I blog Šah u Zagrebu je već duže vrijeme neaktivan. Blog Dijagonala je bio nešto više od godinu dana na sceni. Okupio je reprezentativnu publiku ali je nakon rasipanja uređivačke ekipe brzo otišao u povijest. Po mnogo čemu naslijedila ga je, a po broju posjeta i uvelike nadmašila Rokada1 koja je još uvijek aktivna.
 
Kadetski i juniorski šah je dobro zastupljen na blogovima
Temama kadetskog i juniorskog šaha bave se blogovi: Igra milijuna, Šahovska škola Dugave, Bistra voda, Shirov1, En passant1 i Ivanchuk. Iz ove grupe blogova ističe se blog profesora Brdala Igra milijuna. Šah u Zagrebu je portal koji uređuje nm Tomislav Mihalinčić a portal prati šah u đačkim domovima.
 
Seniorski šah je slabo zastupljen na internetu
Temama seniorskog šaha svakodnevno se bavi samo Rokada1. Zdenko Pađen se na svom portalu Kraljica na snijegu sa kraljem u marcipanu prestao javljati. Službene stranice HŠS i ZŠS iznose samo tehničke podatke i nisu razvile nikakvu komunikaciju sa šahovskom populacijom. Hvale vrijedan je portal Lovac na damu Riječanina Eduarda Piacuna koji redovito donosi najave turnira sa nastupima naših igrača.

Rokada1 je oporbeni blog?
Rokada1 je pokrenula mnoga problematična poglavlja hrvatskoga šaha ali niti jedno poglavlje nije uspjela zatvoriti na obostrano zadovoljstvo oporbe i vladajućih. Jezik komunikacije između sukobljenih strana je na vrlo niskoj razini te uz obostrano vrijeđanje dogovor nije na vidiku. Postovi na Rokadi1 nisu sporni. Rokada1 nije nikada zaprimila niti jednu primjedbu na post ali komentari unose nemir i svađu među šahiste. Šahisti oporbe šalju daleko više priloga na Rokadu1 pa se ima dojam da je Rokada1 oporbeni blog tega vladajući u širokom krugu zaobilaze.
 
Šahportal će inzistirati na komunikaciji sa javnim šahovskim djelatnicima
Namjera Šahportala je da da više prostora vladajućoj strani da ona iznese svoje poglede na stanje i budućnost hrvatskog šaha. Javno imenom i prezimenom tražiti će od šahovskih dužnosnika da očituju o pitanjima koja interesiraju šahovsku populaciju ma kako ta pitanja bila teška i bolna. U slučaju da javni šahovski djelatnici ignoriraju urednike Šahportala i ne odgovore u razumnom vremenu na njihova pitanja, urednici će uputiti službene upite preko svojih klubova a nemarne šahovske djelatnike javno prozvati na Šahportalu i drugim javnim medijima što uključuje i svjetski poznate šahovske portale.
 
Stop govoru mržnje
Vrijeđanje i klevetu Šahportal će spriječavati u začetku promptnim brisanjem uvredljivih komentara. Ispod ispisanog posta dozvoliti će se komentari samo na zadanu temu. Ostale poruke i komentare posjetitelji će moći zabilježiti u Shoutboxu. Instaliranjem programa za praćenje posjeta, urednici će moći javno prozvati nepristojne posjetitelje objavljujući njihove IP adrese, internet posrednike, grad i državu. 
 
Dali na Šahportalu caruje cenzura?
Nedavno mi je prijatelj postavio pitanje
- Ono malo poštenih šahista može istinu pisati samo na blogu. Sada će im i to biti zabranjeno!
Odgovor sam mu
- Jadna nam majka ako se do istine može doći samo klevetama, vrijeđanjem, neosnovanim optužbama, prijetnjama i psovanjem.
Gdje je granica između pristojnog i nepristojnog morati će svaki od urednika na svom postu odrediti po vlastitom nahođenju što neće biti nimalo laka stvar.

Šahportal štiti Vašu privatnost
Kada šaljete prilog na Šahportal, putem email adrese, napišite nam dali želite da se vaše ime i email adresa pojave u potpisu priloga. Mnogi pošiljatelji žele ostati anonimni, bez objave imena i email adrese. Šahportal će sa punim povjerenjem štititi privatnost pošiljatelja priloga.
 
Postanite urednik Šahportala
Šahportal je otvoreni javni blog i svatko od vas može postati urednik. Javite se na email Šahportala i dobiti ćete sve potrebne upute  Postanite urednik Šahportala  više >>>
IR


sahportal @ 13:50 |Komentiraj | Komentari: 0

RADIO LIVE

HR1   HR2  
Pula  Rijeka   Osijek   Split   Sljeme

BG1   BG2  B92  BG202

Vicom   Stari grad BIH   BN Banja Luka   Free Balkan   Pink BIH

Za slušanje instalirajte: RealPlayer  i  WinAmpPlayer

TV PROGRAM

           

NATALI VIDEOSONG
 

Song Milana Bačića - Marijana

sahportal @ 13:50 |Komentiraj | Komentari: 0
qwer
sahportal @ 13:49 |Komentiraj | Komentari: 0
Uvod
Šahportal je neprofitabilni, otvoreni, javni blogportal. Šahportal sadržaje objavljuje u dobroj namjeri, Sahportal djeluje pod FIDE geslom Gens una sumus (Jedan smo rod).
Broj urednika nije ograničen
Da bismo dali novi impuls, nove sadržaje, da bi blog bio još bolji i povećao dnevnu posjetu, Šahportal Vas poziva da se javite na email i da postanete urednik.
Šahportal će djelovati po principu otvorenog koda, slično kao Wikipedia, web enciklopedija koja je postigla neslućenu popularnost u svijetu, zahvaljujući otvorenom kodu, svatko može biti urednik ako želi.
Namjera Šahportala je da poveća posjetu proširivanjem na čitatelje i na uredništva iz svih dijelova Europe, naročito pažja biti će posvećena državama nastalim raspadom exJugoslavije (SLO, CRO, SRB, BIH, MNE, MKD).

Uvjeti za urednika
- osnovno znanje rada na računalu pod Windows okruženjem
- osnovno znanje bilo kojeg tekst programa (Notepad, Wordpad, Word …)
- osnovno znanje jednog od sljedećih jezika: hrvatski, srpski, bošnjački, crnogorski, slovenski, makedonski, engleski ili njemački.
- osnovno poznavanje šahovske igre (šahovska kategorija ili titula nisu uvjet)
- urednik se mora predstaviti imenom i prezimenom i mora dati svoju email adresu.
- urednik se obvezuje da neće pisati neistinit, nedoličan, vulgaran, nepristojan ili nezakonit sadržaj, vrijeđati na osnovu osobne, vjerske, nacionalne ili rasne pripadnosti, da neće kršiti bilo koji važeći zakon
- urednik se obvezuje da će mjesečno postaviti najmanje jedan post (članak)
- ako će urednik postavljati slike u svoj post, a sve radi bržeg učitavnja, slike moraju biti:
-         u JPG ili GIF formatu,
-         maximalna memorijska zapremina jedne slike 50 KB,
-         max širina slike 480 pixela,
-         upload slike preko ImageShack free servera.
 
Ovlasti urednika
Korisnik kojem Sportportal dodijeli autorizaciju moći će
- upisivati (editirati) vlastite postove (članke) direktno u blog, bez izravnog nadzora glavnog urednika
- korigirati, mijenjati, brisati vlastite postove i komentare posjetitelja na svom postu

Ovlasti glavnog urednika
- Glavni urednik može i bez konzultacije sa urednikom suradnikom, djelomično ili u cijelosti obrisati članak koji iznosi neistinit, nedoličan, vulgaran, nepristojan ili nezakonit sadržaj, vrijeđa na osnovu osobne, vjerske, nacionalne ili rasne pripadnosti ili krši bilo koji važeći zakon.
- U slučaju da urednik suradnik opetovano krši gore navedena pravila, glavni urednik može dati prijedlog uredništvu za oduzimanje licence dotičnom uredniku.
 
Postupak registracije
- otvorite vlastitu domenu na bloger.hr 
javite vašu domenu na email Šahportala
- Šahportal će vam autorizirati domenu
-
nakon autorizacije možete pisati vlastite postove bez izravne kontrole glavnog urednika

Napomene
- domena, email, autorizacija, upload posta ili slike i savjeti su besplatni
- Za sve nejasnoće oko otvaranja i autorizacije domene, izrade bloga i svih drugih nejasnoća s povjerenjem se možete obratiti na
email Šahportala, urednik će Vam dati potrebna uputstva.


sahportal @ 13:49 |Komentiraj | Komentari: 0
Obavijesti

Vaš prijatelj Šahportal
Blog je u fazi testiranja

Shoutbox Šahportal

Obavezno pročitajte
Pisanjem komentara automatski se obavezujete da nećete pisati: nedoličan, vulgaran, nepristojan ili nezakonit sadržaj, vrijeđati na osnovu osobne, vjerske, nacionalne ili rasne pripadnosti, lažno se predstavljati u svrhu prijevare ili obmane drugog korisnika, kršiti bilo koji važeći zakon.
 
Svaki komentar napisan pod nickom neregistrirani korisnik uzmite sa rezervom i sumnjom u istinitost sadržaja i autentičnost autora.

Šahportal nije ni na koji način odgovoran za komentare koje objavljuju posjetitelji niti za eventualnu štetu nastalu na taj način. 

Ukoliko smatrate da je Šahportal postom ili komentarom povrijedio Vašu osobnost ili neistinito informirao javnost,  obavijestite nas email porukom. Neprimjeren sadržaj biti će obrisan.

Poziv na suradnju
Želja nam je da Šahportal bude ugodno mjesto okupljanja šahista na koje ćete svakodnevno navraćati. Mjesto na kojem ćete prvi saznati novosti iz svijeta šaha, gdje ćete u prijatnoj atmosferi razmijeniti iskustva, raspraviti aktualna zbivanja, postaviti pitanja i dobiti odgovore od vodećih šahovskih majstora i dužnosnika o zbivanjima u Savezima i šire. 
 
Šaljite komentare, fotografije, audio i video sadržaje, obavijestite nas o najavama i održanim turnirima u vašem mjestu i šire, napišite priču o zgodama i nezgodama šahista. 

Ako među šahistima ima umjetnika amatera: slikara, fotografa, glazbenika, pjesnika … pošaljite Vaš uradak na e-mail, rado ćemo ga objaviti.

Postanite urednik Šahportala  više >>>
Index.hr
Nema zapisa.